Oppdatering på Polarbunaden.

  • Posted on september 20, 2017 at 20:24

Det er lenge siden jeg har prioritert å skrive noe her, alt for lenge. Nå er det imidlertid på høy tid å ta igjen det tapte.

Siden sist har mye skjedd, veldig mye.

For å gjøre en lang historie kort så har tiden gått med til å få tak i originalmønstrene og fornye dem, da de var alt for slitte til å kunne brukes igjen. Det viste seg å være både arbeidskrevende og ikke så enkelt , og læringskurven har vært rimelig bratt. Omsider var alt av materialer og opplysninger samlet sammen, og etter diverse mer og mindre vellykede forsøk med de snodigste redskaper (man tager hva man haver i huset) begynner det nå å bli skikk på påtegningen.

IMGP2501

Etterhvert kunne brodering starte opp, i tillegg til finpussing av mønstre og annet nødvendig. I skrivende stund er det ikke stort igjen. den enkleste versjonen av broderings og monteringsveiledning er så og si ferdigskrevet. Den skal  følge materialpakken og er i grunnen tenkt for dem som har brodert og montert bunader før og altså er litt inne i «faget».  Likeså er bilder/plansjer for brodering under produksjon, så jeg har begynt å ta i mot bestilling på materialpakke.

I løpet av høsten kommer det mer grundige veiledninger, som er beregnet på dem som ikke kan noe fra før, og de vil koste litt ekstra, men jeg skal være så grundig som jeg kan få til, slik at de veiledningene langt på vei erstatter et kurs, og kjøper man en slik, inkluderer prisen også tillatelse til å spørre om ting som er uklart både på telefon og på mail.

I vår ble en tidligerere brodert og montert bunad, som man tydeligvis ikke hadde vært helt heldig med monteringen av, tatt opp og montert sammen igjen så godt det lot seg gjøre. Den var noe skamklippet, men heldigvis tilhører jeg de små her i verden, så jeg fikk laget den akkurat så vidt lang nok. Den fikk gjøre nytten på 17. mai, og får også inntil neste er ferdig gjøre nytten i markedsføringen. Den manglet jo også både skjorte og cape, så det måtte også ordnes. Det var ikke tid til å lage et fullstendig cape, så en brodert halskant fikk gjøre nytta til så lenge. ny skjorte fikk den også.

IMGP2523-2

IMGP2517-2 IMGP2520

 

 

Nå får dette capet broderi rundt hele kanten og det får en hette. Det er besluttet at man skal kunne velge mellom en slik ståkrage med avtagbar hette, og en fastmontert hette uten krage. Brodering av min egen, koksgrå bunad er også godt i gang. Dessverre er jeg ikke så fornøyd med kvaliteten på det stoffet at jeg tør å tilby bunaden i den fargen. Det jeg valgte er litt vel stivt og grovt, og alternativet er litt for mykt og bløtt og vil nok krølle mye mer enn dette flotte marineblå kledet fra Krive Vev som jeg landet på som stoff til hele bunaden, men det var et rimeligere alternativ for «prøvekluten», og jeg ville også gjerne ha den riktig så tykk og varm, siden jeg har en lettere bunad fra før.

Skulle mange ønske en grå , vil det bli tatt opp til vurdering. Da må jeg ha så mange som bestiller bindende at jeg kan finansiere å bestille minimum 50 meter, for da kan jeg få samme gode  kvalitet som det blå.

 

Det er foretatt noen små justeringer, fra som den var, men ikke noe som forandrer den synlig. Capet får ikke søm midt bak, men i stedt sidesømmer. Skjorta har fått påplusset noen trådtunger på krage og mansjetter, og den leveres fortrinnsvis i lin, men kan, om ønskelig leveres i både bommull og terylene.
Det tidligere løse beltet, blir nå fastmontert som linning, dette også fordi det blir både mer praktisk og ikke fullt så tykke stofflag i livet.

Her i litt bilder av broderiet:

IMGP2466                                                                                                                                                                         krans A, nedre.forminsketkrans b, detalj 2

 

IMGP2497                                                                                              IMGP2498

 

 

Snøkrystallbordene har blitt litt forandret. Det er ikke mye, det er faktisk bare et par mm mer avstand mellom motivene og litt mer nøyaktig opptegning, og det gjorde utrolig stor forskjell,synes jeg. Ny revidert bord er påbegynt nederst på dette bildet.

Heldigvis  har jeg fått aksept for de små  forandringene som er gjort fra både rettighetshaver og andre som kjenner bunaden fra før, så nå gjenoppstår Polarbunaden i en mer gjennomarbeidet form og med bedre passform.  Materialpakken leveres, så sant mulig ,oppmerket etter kundens mål og med godt sømtillegg i sider, skuldre og nede på livet slik at den kan syes ut. Den får buesømmer (prinsessesømmer kaller noen det) også foran, noen som gjør det lettere å få den til å sitte pent , og mulighet for å «vokse» ca 24 cm på vidde,og litt på høyden på livet også. Og ikke minst, den får endelig en skikkelig monteringsveiledning som ikke skal være mulig å misforstå.

IMGP2506                                                                                                                                IMGP2631 IMGP2381

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.