You are currently browsing the archives for 2016.
Displaying 1 - 6 of 6 entries.

Snart i gang med første Polarbunaden

  • Posted on november 18, 2016 at 01:04

Det har vært et detektivarbeid å finne alt som trengs, og å spore opp hvor mønstrene, altså de arkene med masse huller i som brukes for å overføre broderimønsteret til stoffet , slik at det kan broderes.

Da de endelig dukket opp, viste det seg at de var temmelig slitt, og det er en del huller i dem som ikke skal være der, og som vil skape problemer . Altså må vi ha nye slike mønstre, og bare det å finne den folien, noe plastlignende saker i polyester, var en alvorlig runde med søking. Det finnes , men jeg har bare funnet det i ark her i landet, og jeg trengte en rull.

Den rullen kom fra England i dag, og jeg har funnet farge i Dammark, og skal nå lage nye slike mønstre og lære meg å bruke den fargen. Jeg har prøvd litt, og det så ikke så aller verst ut, men hvordan blir det når riktig store flater skal «males»,

Det kan bli en helt annen sak.

 

IMGP2177IMGP2181

 

 

 

 

 

 

Jeg regner med å bruke ganske mange dager på bare det å lage nye mønstre, og så må jeg trene litt mer på overføre mønstrene til stoffet, før jeg kan tegne på en hel bunad og komme i gang.

Dette blir utrolig spennende, men jeg tror at jeg kanskje kan levere materialpakke til den en gang ut på nyåret når jeg får brodert nok til å kunne lage en broderiveiledning, om noen skulle være veldig ivrig etter å komme i gang. Så får heller monteringsveiledningen bli til når jeg begynne å montere og ettersendes.

 

 

Relansering av Polarbunaden

  • Posted on juni 6, 2016 at 18:00

Jeg er veldig glad for å kunne fortelle at jeg nå har blitt enig med Rune Jensen, som har rettighetene til Polarbunaden, om at vi skal gå i gang med å få den ut på markedet igjen. Denne bunaden ble i sin tid designet av Runes mor, Iris Figenschau, som en bunad for Svalbard og Norge nord for polarsirkelen. Broderiet har blomstermotiver fra Svalbard og de nordligste fylkene. Framdriften i prosjektet kan følges på facebooksiden  Polarbunadens venner, hvor historikk og hva som skjer etter hvert vil bli omtalt etter hvert som vi «ruller opp» ting som vi ikke i øyeblikket er helt sikre på.

Det er vanskelig å si i dag hvor lang tid forberedelsene vil ta og når den første materialpakken kan kjøpes,  kanskje et år, kanskje mindre, kanskje mer, men siden det viktigste å få på plass når forberedelsene er over er noen som vil kjøpe slik at man igjen kan få budsjettet litt i balanse, går jeg ut med den første informasjonen allerede nå.  Pris er jo også noe som må beregnes når alle ting er mer på plass.

Dette er noe jeg brenner for og jeg gleder meg til å ta fatt. Det er ikke så mange bilder som finnes av bunaden enda men vi har et fra den tiden da den enda var å få tak i. Flere bilder vil komme etter hvert.

Polardrakten

 

 

 

 

Redesign brudekjole

  • Posted on mai 6, 2016 at 11:40

Jeg må si jeg ble både glad og litt betenkt da hun ville bruke sin farmors brudekjole, som var 50 år gammel. Det skulle vise seg å bli en litt kronglete, men veldig personlig og fin «reise» for oss begge innen vi var ferdige. Minner dukket frem underveis, og vi var to om å merke savnet av hennes farmor og min storesøster underveis i prosjektet.

Særlig siden jeg vet at hun, om hun hadde vært som hun var engang, ville ha vært i fyr og flamme over dette og og elsket å få delta aktivt i det. Som det nå er har jeg vel mine tvil om hun i det hele tatt ville ha skjønt hva vi holdt på med. Hun ville i alle fall ikke kunne ha forklart oss hva hun syntes. Trist, men sånn har det nå vært så lenge som denne unge jenta har levd, og  håpet om en forandring har folengst svunnet hen.

Det vi imidlertid vet, er at hun, før hun ble syk, hadde planer om å sy om brudekjolen sin til dåpskjole til nettopp denne jenta som hun gledet seg vilt til skulle komme.

Først og fremst måtte vi finne ut hvilken stand kjolen var i, den måtte letes fram. Slik husket jeg den jo:002Elvine_zpsd88e8dbb

 

En blondekjole i veldig typistk tidlig 60-talls stil.

Joda, vi fant fram kjolen. Som ventet hadde den jo gulnet veldig, men alt bortsett fra hodesløret var helt. Kunne jeg få den hvit eller i alle sånn ca eggehvit igjen? Det var spennende timer mens den lå i badekaret i masse vann og vaskepulver og godgjorde seg, men resultatet ble ganske bra.

Men den vordende brud ønsket seg en fotsid kjole. Hvordan skulle jeg få det til. Det ble prøvd med alskens tilgjengelige ting fra stoffhyllene mine, men samme hva jeg prøvde så virket det lappete og påskjøtt. Her hadde jeg en alvorlig utfordring. Måtte vi skrinlegge hele prosjektet, eller bare bruke overdelen?

Så kom jeg plutselig til å tenke på kjolen til Kronprinsesse Mary av Danmark, og syntes å huske at der var noe greier nedover skjørtet. Hvordan var nå det igjen? Det hender jeg kjøper «sladreblader» når det har vært kongelige bryllup eller andre slike større begivenheter hvor de royale dukker opp i kreasjoner fra verdens ledende designere og tar vare på sidene med alle kjolene, i tilfelle jeg skulle trenge litt inspirasjon. Altså gikk jeg bare rett i skuffen hvor jeg har slikt noe, og studerte bildene av den kjolen nærmere. Takk til HKH Mary og ikke minst hennes designer for inspirajsjon.

Kronprinsesse Mary

Bilde hentet  fra http://bilde.kk.no/imgfly/600/0/styles/crop_16_9/public/images/as/93/4851693.jpg?itok=sC31tb5O

Kunne «noe sånt» være løsningen?  Blondeskjørtet var i 4 bredder, så jeg sprettet dem fra hverandre og begynte å prøve meg fram med dem og et påbegynt fotsidt chiffonskjørt.

IMGP9852IMGP9855

 

 

 

 

 

 

 

Tjoooo, men jeg måtte jo sende disse bildene til hun som skulle ha det, og hun ble veldig begeistret for ideen.  I mellomtiden var overdelen blitt justert . Ermene var tatt av , den var sprettet opp, justert litt og sydd sammen igjen og vi hadde bestemt oss for å la foret stoppe rett over bysten. Akkurat det ble jo en liten utfordring med å få det pent påsydd uten at sting syntes på utsiden, men det gikk nå heldigvis ganske greit. De fire blondedelene til skjørtet, og toppen med, fikk en ekstra vask fordi jeg fant noen gule skjolder her og der hvor rynkene hadde vært, og dermed hvar hele kjolen etterhvert blitt tilnærmet helt hvit. Blondebreddene ble etterhvert klippet litt annerledes enn på disse bildene og de to på hver side ble laget litt kortere enn de foran og bak.  Legge opp sånn tynn silkechiffon skulle vise seg å ikke være veldig enkelt, [åler falt ut like fort som jeg satte dem i, så løsningen ble å sitte der nærmest på alle fire under prøving og tråkle  en merketråd i kontrastfarge rundt det hele, slik at  det satt der til jeg fikk klippet av det overflødige og forsiktig presset falden.

Så var det sløret, da. Det var innkjøpt ganske mange meter med bred kantblonde, slik at den ble satt rundt hele sløret unntatt toppen. Og nå begynte det å ligne noe.

 

IMG_0327IMG_0330

 

 

 

 

 

 

 

Fredeles var det jo litt igjen, blant annet et underskjørt for å få skjørtet til å strutte litt mer, og en hel hær av knapper i ryggen. Da er det godt å ha en liten knappetrekkemaskin. Knappene ble laget av et lag bommullspoplin og et ytre lag av silkechiffon, og det var ikke det greieste å jobbe med, men det gikk det også, selv om det ble noen som ble vraket. Hele livet på kjolen ble foret med bommullspoplin som er veldig behagelig mot kroppen. Godt vi ikke valgte noe mer syntetisk, for den dagen bryllupet sto var det så varmt at det grenset til helsefarlig. Hun fikk også et lag bommulspoplin under underskjørtet av stiv tyll.IMG_0356

 

Det gikk også forbausende greit å falde  opp silkechiffongen. Jeg brukte en søm som vel er beregnet til å sy sammen to deler kant i kant, og fikk en fin bølgeeffekt.

Endelig var vi i mål . Det ble en kjole vel ingen hverken har hatt eller får akkurat maken til, og vi fikk mange fine stunder sammen underveis. Takk, Trine, for at du betrodde meg oppdraget, og jeg er vel heldig som får være «gammeltante» til disse to herlige kusinene.

brudekjole 2IMG_0378IMGP9910 brudekjole 1

Da har jeg fått sy dåpskjolen til Trine, sydd om storesøsters Nordlandsbunad til hennes konfirmasjon og senere justert den, og nå brudekjolen.

Brudebuketten er fra Blomst av Hansen, hvor innehaver er min sønn og  søskenbarn til Trines pappa

 

 

 

 

 

 

Beltestakk sydd i 2013

  • Posted on mai 5, 2016 at 15:35

I disse dager, mens den aller første beltestakken jeg broderte og monterte er inne for utsying, passe det jo å si litt om en annen som jeg sydde i 2013.

Det er en beltestakk med et nokså vanlig mønster. Det har vært mye av dette mønstret i bare lilla, bare blått eller bare rødt. Jeg valgte, i samråd med konfirmanten, å sy den i lilla og burgunder, noe jeg ikke angrer på. Det ble mer liv og spill i fargene. Også beltet bel bestilt i farger tilsvarende broderiet. Det ble en stakk som det vel ikke er akkurat maken til, og nettopp det er jo det spennende med beltestakker, at de kan varieres. Broderier eller pyntebånd, begge deler er like brukbart.

 

IMGP9876

 

 

Neida, det var slett ikke umulig.

  • Posted on mai 5, 2016 at 15:07

Da får jeg starte med oppdateringer av hva jeg har gjort de siste 3 årene, og selvsagt vil jeg ikke ta med smitt og smule, men det som jeg synes er verdt å fortelle om. Dette er en historie som  jeg synes endete veldig koselig:

Jeg fikk en telefon fra noen som skulle gifte seg. Brudekjoler er jo vanligvis ingen liten utgift, men denne unge damen hadde fått kjøpt en veldig flott kjole billig. Problemet var at den hadde stått på utstilling og var blitt en smule skitten, og renseriet trengte en viss tid for å kunne garantere at den ble ferdig i tide, men først måtte den syes inn litt, og tiden for det holdt på å renne ut fordi ingen ville ta oppdraget.

Jeg lovte ingenting annet enn å se på saken. Så kom de her da, mor og datter, med kjolen. som ganske riktig , som de hadde ment, ville sitte som et skudd hvis den bare ble tatt litt inn i ryggen.

Men der satt en glidelås, og det var perlebroderier nedover på begge sider omtrent helt inn til den glidelåsen. På grunn av de perlene hadde de fått nei alle andre steder de spurte.  Hvorfor?

Var det om å gjøre å beholde hele perlebroderiet, eller kunne jeg rett og slett bare ta vekk det som ble i veien for innsyingen? Det var da jommen perler nok i massevis likevel.

Jo visst kunne jeg bare ta dem bort, sa bruden. Dermed var jo selve «problemet» ikke noe problem lenger, og jeg begynte å mistenke at alle avslagene helst var på grunn av at tidligere spurte enten ikke hadde tid eller rett og slett ikke ville ha jobben og hadde brukt perlene som unnskyldning.

Jeg gikk i gang, og lykken står den kjekke bi. perlene var sydd i en slik rekkefølge at jeg nesten ikke trengte å sy på en eneste perle igjen etter å ha fått vekk de som måtte bort. Ny glidelås av det «usynlige» slaget ble anskaffet og det ble faktisk en penere rygg. Litt fiksing av ikke helt bra fester for det fantastiske slepet ble prikken over i-en, og en glad og letter brud kunne levere kjolen til rens i tide for å rekke å få den tilbake til bryllupet.

Brudekjole E2Brudekjole E1Brudekjole E3

På tide å blåse liv i bloggen igjen.

  • Posted on januar 12, 2016 at 02:08

Er det virkelig snart 3 år siden jeg oppdaterte noe som helst her? Jeg har omtrent glemt bort at jeg faktisk hadde en blogg, og har i grunnen kanskje tenkt at bloggenes tid er forbi, så den er ikke noe å bruke tid på, bedre å holde facebookside oppdatert.

Nå ja, på slike sosiale medier er ting liksom bare synlig i øyeblikket, og så drukner det i mengden, så jeg tror nok at bloggen er et mye bedre sted for å legge ut ting jeg vil fortelle litt om.

Det har riktignok vært en rimelig turbulent tid,  men jeg har likevel «begått» en del mer og mindre vellykkede» kreasjoner» i løpet av denne tiden, og jeg skal ta meg sønder og sammen nå utover og fortelle litt om hva som har foregått på håndarbeidsfronten.

 

Så en nyhet til alle dere som har spurt etter oppskrifter. Jeg planlegger å gjennomarbeide en del av mine modeller og lage oppsskrifter for strikkemaskin i første omgang, og så får jeg se på interessen om det også blir håndstrikkeoppskrifter på noe. Disse oppskriftene vil da bli mulig å få kjøpt.

Alle mine egendesignede strikkemodeller er jo i utgangspunktet laget for strikkemaskin, så det er ikke gjort sånn helt over natten å omarbeide dem til håndstrikkeoppskrifter, så dette vil gå sånn litt og litt over noen tid.
Ellers har det blitt et par bunader, en kattebunad og ikke helt ferdig enda, men en noe spesiell festdrakt til eget bruk, og redisign av en brudekjole, litt strikking, men ikke noe nytt forløpig, selv om det nok ligger en modell eller to eller tre og «ruger» i bakhodet, men de får komme når de er modne.