You are currently browsing the Søm category
Displaying 1 - 10 of 76 entries.

72 år, og nesten like fin, om ikke finere.

  • Posted on juni 2, 2020 at 20:38

I min familie har det vært minst like viktig å kune lage selv det man trenger som å kunne kjøpe det. Da jeg skulle komme til verden så var det nok mer tilgang på flinke hender enn på klingende mynt. Etter hva jeg har forstått, så var ikke min far helt fornøyd med materialene til denne babykurven, men det var altså det han hadde i etterkrigstidens store knapphet på veldig mange ting.

Til å begynne med var den nok helt tett i bunnen, noe som etterhvert ble til fuktskader, og mange år senere ble alle disse luftehullene laget, og enda mange år senere ble disse sikkerhetshullene for bånd innerst ved kantene som skal forhindre det skal være mulig at hele trekket kommer inn i kurven laget. Den har gått fra å være uten både bein, håndtak og trekk til å bli en riktig fin liten seng.

Det første trekket, som ble sydd i 1971 var av lyseblått blomstrete lille martine stoff, og det tror jeg endte opp som enten skjorter eller såkalt babysafe for viltre krabater som ellers kunne ha ramla ut av senga.

Så , tidlig på 2000 tallet, var det barnebarn i vente, og den ble funnet fram, pusset ned, reparert der det trengtes , sparklet opp og pusset og malt. Det sto han som lå i den i 1971 for. Vi erstattet noen gamle plasthåndtak som hadde sittet på endene og vært skjult av trekket , med fine messinghåndtak som ble satt på hver side og som kunne nås uten å famle innunder trekket.

Den vordende farmor fant fram korstingsalfabeter både med og uten snirklet blomstermønster, gikk til innkjøp av tellelin, kokeekte blonder og bommullslerret og satte i gang med å sy seg gjennom alle de i familien som vi hadde funnet ut hadde startet livet oppi denne balja, og det var faktisk noen stykker. Vi ble nå ikke så verst fornøyd med resultatet

Det er nå 16 år siden den sist var i bruk, men den er oppbevart tørt og trygt, og jeg håper at den blir spurt etter hvis det kommer oldebarn her.

Sovende blogg våkner

  • Posted on mai 7, 2020 at 11:16

Det har alt for lenge vært slik at det ikke gikk an å laste opp bilder her. Jeg har gått og gruet for å ta fatt i det fordi jeg ikke ante hvordan jeg skulle løse problemet. Det var i grunnen bare to valg til slutt, enten å la bloggen dø ut eller søke hjelp. Jeg valgte det siste, og med god hjelp både fra en nevø og fra webhotellet er alt nå i orden.

Jeg vil nå framover hente fram ting som er blitt gjort i denne dødperioden og pusle det ut her litt og litt.

Litt av det som venter på å komme inn her:

De to sølvseriene til polarbunaden er nå komplette.

Festdrakten er ferdig stillet

En Svalbardbunad er brodert og montert

Min egen polarbunad er klar for montering

Jeg har sydd diverse juledekorasjoner i lace(blonde) på broderimaskinen.De ble fine, synes jeg.

Det er forkjellig, smått og større som kommer etterhvert. Akkurat nå er det bare godt å vite at jeg kan gå inn på bloggen igjen og poste hva jeg vil når jeg vil. Facebook blir jo aldri helt det samme. Jeg ser det er kommet litt nytt inn her med de siste oppdateringene som jeg må sette meg litt bedre inn i, men det kommer nok når jeg får rota litt rundt her. I dag er det bare viktig å få startet opp her igjen.


Litt oppdatering

  • Posted on mai 2, 2020 at 21:45

Det er ikke hver dag jeg skriver noe i bloggen, og det burde jeg bli flinkere til.

Når det gjelder Polarbunaden, så har det ikke skjedd så mye mer, men  begge sølvseriene ble komplette i løpet av våren i fjor..  Det som har skjedd er at den serien som ble mest brukt mens Iris Figenschau selv sto for levering av bunaden har fått navn etter henne og heter Iris-serien.

Det har  kommet capenål til den og den minste sølja har blitt laget ny.  Iris tegnet og fikk laget et annet sølvmønster også, Det har vi valgt å kalle «Malin» etter Iris sitt barnebarn. Den er nå komplett og har vært det lenge, siden det er et år siden jeg startet dette inlegget. Jeg stoppet opp fordi det ikke gikk å legge til bilder. Den feilen har vedvart og jeg ante ikke hvordan  jeg skulle få ordnet det. Nå håper jeg at jeg snart får hjelp med det, slik at jeg kan få brukt bloggen.

Facebook blir ikke helt det samme, for der forsvinner alt nedover sidene og bare det nyeste er lett synlig.

Oppdatering på Polarbunaden.

  • Posted on september 20, 2017 at 20:24

Det er lenge siden jeg har prioritert å skrive noe her, alt for lenge. Nå er det imidlertid på høy tid å ta igjen det tapte.

Siden sist har mye skjedd, veldig mye.

For å gjøre en lang historie kort så har tiden gått med til å få tak i originalmønstrene og fornye dem, da de var alt for slitte til å kunne brukes igjen. Det viste seg å være både arbeidskrevende og ikke så enkelt , og læringskurven har vært rimelig bratt. Omsider var alt av materialer og opplysninger samlet sammen, og etter diverse mer og mindre vellykede forsøk med de snodigste redskaper (man tager hva man haver i huset) begynner det nå å bli skikk på påtegningen.

IMGP2501

Etterhvert kunne brodering starte opp, i tillegg til finpussing av mønstre og annet nødvendig. I skrivende stund er det ikke stort igjen. den enkleste versjonen av broderings og monteringsveiledning er så og si ferdigskrevet. Den skal  følge materialpakken og er i grunnen tenkt for dem som har brodert og montert bunader før og altså er litt inne i «faget».  Likeså er bilder/plansjer for brodering under produksjon, så jeg har begynt å ta i mot bestilling på materialpakke.

I løpet av høsten kommer det mer grundige veiledninger, som er beregnet på dem som ikke kan noe fra før, og de vil koste litt ekstra, men jeg skal være så grundig som jeg kan få til, slik at de veiledningene langt på vei erstatter et kurs, og kjøper man en slik, inkluderer prisen også tillatelse til å spørre om ting som er uklart både på telefon og på mail.

I vår ble en tidligerere brodert og montert bunad, som man tydeligvis ikke hadde vært helt heldig med monteringen av, tatt opp og montert sammen igjen så godt det lot seg gjøre. Den var noe skamklippet, men heldigvis tilhører jeg de små her i verden, så jeg fikk laget den akkurat så vidt lang nok. Den fikk gjøre nytten på 17. mai, og får også inntil neste er ferdig gjøre nytten i markedsføringen. Den manglet jo også både skjorte og cape, så det måtte også ordnes. Det var ikke tid til å lage et fullstendig cape, så en brodert halskant fikk gjøre nytta til så lenge. ny skjorte fikk den også.

IMGP2523-2

IMGP2517-2 IMGP2520

 

 

Nå får dette capet broderi rundt hele kanten og det får en hette. Det er besluttet at man skal kunne velge mellom en slik ståkrage med avtagbar hette, og en fastmontert hette uten krage. Brodering av min egen, koksgrå bunad er også godt i gang. Dessverre er jeg ikke så fornøyd med kvaliteten på det stoffet at jeg tør å tilby bunaden i den fargen. Det jeg valgte er litt vel stivt og grovt, og alternativet er litt for mykt og bløtt og vil nok krølle mye mer enn dette flotte marineblå kledet fra Krive Vev som jeg landet på som stoff til hele bunaden, men det var et rimeligere alternativ for «prøvekluten», og jeg ville også gjerne ha den riktig så tykk og varm, siden jeg har en lettere bunad fra før.

Skulle mange ønske en grå , vil det bli tatt opp til vurdering. Da må jeg ha så mange som bestiller bindende at jeg kan finansiere å bestille minimum 50 meter, for da kan jeg få samme gode  kvalitet som det blå.

 

Det er foretatt noen små justeringer, fra som den var, men ikke noe som forandrer den synlig. Capet får ikke søm midt bak, men i stedt sidesømmer. Skjorta har fått påplusset noen trådtunger på krage og mansjetter, og den leveres fortrinnsvis i lin, men kan, om ønskelig leveres i både bommull og terylene.
Det tidligere løse beltet, blir nå fastmontert som linning, dette også fordi det blir både mer praktisk og ikke fullt så tykke stofflag i livet.

Her i litt bilder av broderiet:

IMGP2466                                                                                                                                                                         krans A, nedre.forminsketkrans b, detalj 2

 

IMGP2497                                                                                              IMGP2498

 

 

Snøkrystallbordene har blitt litt forandret. Det er ikke mye, det er faktisk bare et par mm mer avstand mellom motivene og litt mer nøyaktig opptegning, og det gjorde utrolig stor forskjell,synes jeg. Ny revidert bord er påbegynt nederst på dette bildet.

Heldigvis  har jeg fått aksept for de små  forandringene som er gjort fra både rettighetshaver og andre som kjenner bunaden fra før, så nå gjenoppstår Polarbunaden i en mer gjennomarbeidet form og med bedre passform.  Materialpakken leveres, så sant mulig ,oppmerket etter kundens mål og med godt sømtillegg i sider, skuldre og nede på livet slik at den kan syes ut. Den får buesømmer (prinsessesømmer kaller noen det) også foran, noen som gjør det lettere å få den til å sitte pent , og mulighet for å «vokse» ca 24 cm på vidde,og litt på høyden på livet også. Og ikke minst, den får endelig en skikkelig monteringsveiledning som ikke skal være mulig å misforstå.

IMGP2506                                                                                                                                IMGP2631 IMGP2381

 

 

Redesign brudekjole

  • Posted on mai 6, 2016 at 11:40

Jeg må si jeg ble både glad og litt betenkt da hun ville bruke sin farmors brudekjole, som var 50 år gammel. Det skulle vise seg å bli en litt kronglete, men veldig personlig og fin «reise» for oss begge innen vi var ferdige. Minner dukket frem underveis, og vi var to om å merke savnet av hennes farmor og min storesøster underveis i prosjektet.

Særlig siden jeg vet at hun, om hun hadde vært som hun var engang, ville ha vært i fyr og flamme over dette og og elsket å få delta aktivt i det. Som det nå er har jeg vel mine tvil om hun i det hele tatt ville ha skjønt hva vi holdt på med. Hun ville i alle fall ikke kunne ha forklart oss hva hun syntes. Trist, men sånn har det nå vært så lenge som denne unge jenta har levd, og  håpet om en forandring har folengst svunnet hen.

Det vi imidlertid vet, er at hun, før hun ble syk, hadde planer om å sy om brudekjolen sin til dåpskjole til nettopp denne jenta som hun gledet seg vilt til skulle komme.

Først og fremst måtte vi finne ut hvilken stand kjolen var i, den måtte letes fram. Slik husket jeg den jo:002Elvine_zpsd88e8dbb

 

En blondekjole i veldig typistk tidlig 60-talls stil.

Joda, vi fant fram kjolen. Som ventet hadde den jo gulnet veldig, men alt bortsett fra hodesløret var helt. Kunne jeg få den hvit eller i alle sånn ca eggehvit igjen? Det var spennende timer mens den lå i badekaret i masse vann og vaskepulver og godgjorde seg, men resultatet ble ganske bra.

Men den vordende brud ønsket seg en fotsid kjole. Hvordan skulle jeg få det til. Det ble prøvd med alskens tilgjengelige ting fra stoffhyllene mine, men samme hva jeg prøvde så virket det lappete og påskjøtt. Her hadde jeg en alvorlig utfordring. Måtte vi skrinlegge hele prosjektet, eller bare bruke overdelen?

Så kom jeg plutselig til å tenke på kjolen til Kronprinsesse Mary av Danmark, og syntes å huske at der var noe greier nedover skjørtet. Hvordan var nå det igjen? Det hender jeg kjøper «sladreblader» når det har vært kongelige bryllup eller andre slike større begivenheter hvor de royale dukker opp i kreasjoner fra verdens ledende designere og tar vare på sidene med alle kjolene, i tilfelle jeg skulle trenge litt inspirasjon. Altså gikk jeg bare rett i skuffen hvor jeg har slikt noe, og studerte bildene av den kjolen nærmere. Takk til HKH Mary og ikke minst hennes designer for inspirajsjon.

Kronprinsesse Mary

Bilde hentet  fra http://bilde.kk.no/imgfly/600/0/styles/crop_16_9/public/images/as/93/4851693.jpg?itok=sC31tb5O

Kunne «noe sånt» være løsningen?  Blondeskjørtet var i 4 bredder, så jeg sprettet dem fra hverandre og begynte å prøve meg fram med dem og et påbegynt fotsidt chiffonskjørt.

IMGP9852IMGP9855

 

 

 

 

 

 

 

Tjoooo, men jeg måtte jo sende disse bildene til hun som skulle ha det, og hun ble veldig begeistret for ideen.  I mellomtiden var overdelen blitt justert . Ermene var tatt av , den var sprettet opp, justert litt og sydd sammen igjen og vi hadde bestemt oss for å la foret stoppe rett over bysten. Akkurat det ble jo en liten utfordring med å få det pent påsydd uten at sting syntes på utsiden, men det gikk nå heldigvis ganske greit. De fire blondedelene til skjørtet, og toppen med, fikk en ekstra vask fordi jeg fant noen gule skjolder her og der hvor rynkene hadde vært, og dermed hvar hele kjolen etterhvert blitt tilnærmet helt hvit. Blondebreddene ble etterhvert klippet litt annerledes enn på disse bildene og de to på hver side ble laget litt kortere enn de foran og bak.  Legge opp sånn tynn silkechiffon skulle vise seg å ikke være veldig enkelt, [åler falt ut like fort som jeg satte dem i, så løsningen ble å sitte der nærmest på alle fire under prøving og tråkle  en merketråd i kontrastfarge rundt det hele, slik at  det satt der til jeg fikk klippet av det overflødige og forsiktig presset falden.

Så var det sløret, da. Det var innkjøpt ganske mange meter med bred kantblonde, slik at den ble satt rundt hele sløret unntatt toppen. Og nå begynte det å ligne noe.

 

IMG_0327IMG_0330

 

 

 

 

 

 

 

Fredeles var det jo litt igjen, blant annet et underskjørt for å få skjørtet til å strutte litt mer, og en hel hær av knapper i ryggen. Da er det godt å ha en liten knappetrekkemaskin. Knappene ble laget av et lag bommullspoplin og et ytre lag av silkechiffon, og det var ikke det greieste å jobbe med, men det gikk det også, selv om det ble noen som ble vraket. Hele livet på kjolen ble foret med bommullspoplin som er veldig behagelig mot kroppen. Godt vi ikke valgte noe mer syntetisk, for den dagen bryllupet sto var det så varmt at det grenset til helsefarlig. Hun fikk også et lag bommulspoplin under underskjørtet av stiv tyll.IMG_0356

 

Det gikk også forbausende greit å falde  opp silkechiffongen. Jeg brukte en søm som vel er beregnet til å sy sammen to deler kant i kant, og fikk en fin bølgeeffekt.

Endelig var vi i mål . Det ble en kjole vel ingen hverken har hatt eller får akkurat maken til, og vi fikk mange fine stunder sammen underveis. Takk, Trine, for at du betrodde meg oppdraget, og jeg er vel heldig som får være «gammeltante» til disse to herlige kusinene.

brudekjole 2IMG_0378IMGP9910 brudekjole 1

Da har jeg fått sy dåpskjolen til Trine, sydd om storesøsters Nordlandsbunad til hennes konfirmasjon og senere justert den, og nå brudekjolen.

Brudebuketten er fra Blomst av Hansen, hvor innehaver er min sønn og  søskenbarn til Trines pappa

 

 

 

 

 

 

Beltestakk sydd i 2013

  • Posted on mai 5, 2016 at 15:35

I disse dager, mens den aller første beltestakken jeg broderte og monterte er inne for utsying, passe det jo å si litt om en annen som jeg sydde i 2013.

Det er en beltestakk med et nokså vanlig mønster. Det har vært mye av dette mønstret i bare lilla, bare blått eller bare rødt. Jeg valgte, i samråd med konfirmanten, å sy den i lilla og burgunder, noe jeg ikke angrer på. Det ble mer liv og spill i fargene. Også beltet bel bestilt i farger tilsvarende broderiet. Det ble en stakk som det vel ikke er akkurat maken til, og nettopp det er jo det spennende med beltestakker, at de kan varieres. Broderier eller pyntebånd, begge deler er like brukbart.

 

IMGP9876

 

 

Neida, det var slett ikke umulig.

  • Posted on mai 5, 2016 at 15:07

Da får jeg starte med oppdateringer av hva jeg har gjort de siste 3 årene, og selvsagt vil jeg ikke ta med smitt og smule, men det som jeg synes er verdt å fortelle om. Dette er en historie som  jeg synes endete veldig koselig:

Jeg fikk en telefon fra noen som skulle gifte seg. Brudekjoler er jo vanligvis ingen liten utgift, men denne unge damen hadde fått kjøpt en veldig flott kjole billig. Problemet var at den hadde stått på utstilling og var blitt en smule skitten, og renseriet trengte en viss tid for å kunne garantere at den ble ferdig i tide, men først måtte den syes inn litt, og tiden for det holdt på å renne ut fordi ingen ville ta oppdraget.

Jeg lovte ingenting annet enn å se på saken. Så kom de her da, mor og datter, med kjolen. som ganske riktig , som de hadde ment, ville sitte som et skudd hvis den bare ble tatt litt inn i ryggen.

Men der satt en glidelås, og det var perlebroderier nedover på begge sider omtrent helt inn til den glidelåsen. På grunn av de perlene hadde de fått nei alle andre steder de spurte.  Hvorfor?

Var det om å gjøre å beholde hele perlebroderiet, eller kunne jeg rett og slett bare ta vekk det som ble i veien for innsyingen? Det var da jommen perler nok i massevis likevel.

Jo visst kunne jeg bare ta dem bort, sa bruden. Dermed var jo selve «problemet» ikke noe problem lenger, og jeg begynte å mistenke at alle avslagene helst var på grunn av at tidligere spurte enten ikke hadde tid eller rett og slett ikke ville ha jobben og hadde brukt perlene som unnskyldning.

Jeg gikk i gang, og lykken står den kjekke bi. perlene var sydd i en slik rekkefølge at jeg nesten ikke trengte å sy på en eneste perle igjen etter å ha fått vekk de som måtte bort. Ny glidelås av det «usynlige» slaget ble anskaffet og det ble faktisk en penere rygg. Litt fiksing av ikke helt bra fester for det fantastiske slepet ble prikken over i-en, og en glad og letter brud kunne levere kjolen til rens i tide for å rekke å få den tilbake til bryllupet.

Brudekjole E2Brudekjole E1Brudekjole E3

Musevisa – One mouse and one moore and…..

  • Posted on januar 5, 2013 at 13:24

Jeg har laget mus. De er tenkt som katteleker. Siden dette var aldeles utrolig morsomt la jeg nok mer jobb i dem enn nødvendig, men det er godt å leke litt iblant.

Jeg gjør oppmerksom på at mønsteret til disse er et http://www.funkyfriendsfactory.com/ mønster, og kan kjøpes der.

I have made mice. They are to become Cat toys, but since this was so much fun to make, i made them a little moore advanced than I had to. Lovely to be playing a little sometimes.

These mice are made from a http://www.funkyfriendsfactory.com/ pattern.

 

Her er alle med unntak av de to siste.

All of them exept the last two.

 

 

Her er søstrene Vimsemus meg. Lilltrulla og Busta Fyker.

They have all got names, but I can not translate the names to English. The Pink Sisters:

Vimsemus Meg har nok vært i kjelleren og tjuvsmakt på vinen, så det går litt rundt for henne, stakkar.

Busta Fyker er tøff nok til det meste og skal reise til Bodø hvor hun og Nussulf Earline skal bli lekekompiser til kattene Buster og Nusse.

Lilltrulla er den som stort sett bare føyer seg  etter de andre. Hun er adoptert av husets egen Sofus og blir her:

 

Dette er brødrene Nussulf Earline, Fyttikatta og UndrerMegPå:

Nussulf Earline har fått en spesiell svung på ørene, derav navnet, og var en selskreven gave til en viss kattefrøken ved navn Nusse, som også kan det der med å «vri ører».

Fyttikatta er alltid på vakt i tilfelle katten skulle komme, mens UndrerMegPå er en drømmer som er mye i sin egen verden.

 

Så er det søstrene HvorforDet og HakkePeiling. HvorforDet spør og spør og HakkePeiling svarer som seg hør og bør: Hakke Peiling.

 

Og her kommer brødrene VilleWilly og ViggoLiksomdu. VilleWilly var vill allerede da han ble klippet, så han fikk et ørehull der det ikke skulle være.  Jeg ville kassere «museskinnet», men det protesterte han villt på, så han ble stoppa etter alle kunstens regler og da syntes han at rødt var sååå gildt at da han fant et malingsspann med rødfarge dyppa han både hale, værhår og snute opp i spannet. Viggo Liksomdu gjør etter alt VilleWilly gjør først , og endte også opp med rød hale og værhår. Han skulle fryktelig gjerne hatt sånne fine røde heksesting bak øret han også,  men tør ikke ta sjangsen på å skaffe seg et sår for å få det.

 

Så er det Viktor Vaktmus som til nå har tjenestegjort for vår egen Dronningen av Saba. Han skal nå reise til en vakker hvit katt som heter Leon og som har et blått og et grønt øye.

Viktor er en tøffing som har vært ute en vinternatt før.

 

Så trodde jeg at nå var det nok mus til både å gi bort og til de som hadde bestilt. Det jeg imidlertid ikke hadde notert meg, var at jeg hadde en bestilling på to RØDE mus, og  jeg hadde allerede lovet bort de to røde jeg hadde. Krise, men hadde jeg noe mer rødt å lage mus av?

Det fant jeg, og  resultatet ble BlingseSara, som har «et eller annet» muligens en slags flue, på nesa:

 

 

Og denne frøkna her, som så helt ordinær ut, men det er hun ikke, sier hun, hun er tvert i mot en meeeget fiiin mus, høyt hevet over «den gemene hop» og hun forlanger å få krone på hodet, for hun er en prinsesse. Og slik ble det.

Her er Prinsesse Fisefin:

 

Da får jeg si det er nok, for ellers begynner man vel å drømme om mus 🙂

Dessuten har alle disse små personlighetene masse kattemynte i seg, og de har et tomt kinderegg med noen bønner i magen, som lager en fin lyd. Nå er det ingen kinderegg igjen, og jeg får vente til barnebarna har samlet opp en passe haug, og til jeg selv får en uimotståelig trang til å leke litt igjen før jeg lager flere.

 

 

 

 

 

 

Hvit julekatt på veggen – White Christmas Cat on the wall.

  • Posted on desember 27, 2012 at 19:41

Katt på veggen til jul, ja hvorfor ikke, dette ble vel siste bestiling som gikk ut før jul.

Cat on the wall for Christmas, well , why not, this was the last order before Christmas.

 

Flere traktorskjorter – more tractorshirts

  • Posted on desember 27, 2012 at 19:37

Det ble et par til før julen innhentet meg, en i  en slanket toårs størrelse og en i 6 år i et annet traktorstoff. Begge er solgt.

To more tractor shirts was made before Christmas, one is 2 years  size ond the other , with bigger tractors,  is in 6 years size. Both are sold.

 

 

 

Det kommer fler ut på nyåret, og nå har jeg fått inn et lyseblått stoff også med traktorer, mere togstoff, og påfyll av anleggsmaskinstoffet sik at det blir fler enn 3 av det også.

There will be more shirts in 2013. i have got a new tractor fabric in light blue, more diggers and dozers fabric and more trains.